تعیین هویت و شناسایی اسب

 

تعریف: تعیین هویت به منظور شناسایی کامل هر اسب جهت تعیین مالکیت و تفکیک نژاد بمنظور شرکت در مسابقات صورت می پذیرد.

 

 روش تعیین هویت

 

1- ثبت مشخصات یا اسکیج برداری که شامل : رنگ جنس نام اسب تاریخ تولد (تعیین سن اسب از روی دندان) نژاد- محل تولد نام تولید کننده- نام پدر نام مادر نام مالک ثبت مشخصات ظاهری از قبیل : لک و پیسی ها که در پیشانی ،صورت ، منخرین ، دست ها، پاها ، پوزه و .... وجود دارد .

 

2- انجام داغ ( این روش منسوخ گردیده است)

 

3- انجام میکروچیپ

 

4- خالکوبی یا تاتو که معمولاً روی لب بالا با استفاده از شماره های میخدار صورت پذیرفته و احتمال انتقال برخی بیماریها مخصوصاً بیماری کم خونی اسب را امکان پذیر می سازد.

 

5- تعیین نوع و محل پیچش مو که معمولاً در صورت، پهلو گردن ، نزدیک یال ، جلوی گردن ، تهیگاه و برخی نقاط دیگر قابل رویت است .

 

داغ : اولین و ابتدایی ترین روش تعیین مالکیت بوده است که به دو روش زیر انجام می گیرد:

 

الف- داغ گرم : که در این روش با گرم کردن و سرخ نمودن یک قطعه فلزی و چسباندن آن بر روی بدن اسب شکل آن قطعه ثبت می شده و معمولاً نوع و شکل آن بستگی به نظر و طراحی مالک داشته است .

 

ب- داغ سرد: در این روش آهن یا قطعات فلزی مورد نظر را توسط یخ خشک (ازت بادمای 75- درجه یا ازت مایع با دمای 196- درجه ) منجمد نموده و بر روی بدن اسب می چسبانند زمان و مدت تماس بستگی به رنگ اسب دارد که در کلیه آنها زمانی حدود 16-15 ثانیه ودر اسبهای به رنگ روشن تر (نیله) بین 18-16 ثانیه می باشد ودر این روش پیاز مو توسط ازت سوزانده شده و باعث شده موها به رنگ سفید رشد نمایند و علامت داغ مشخص میگردد . در اسبهای نیله یا سفید چون مدت زمان بیشتری داغ بر روی بدن نگهداری می گردد بعداً موها به رنگ تیره تر دیده می شوند .

 

سیستم شناسایی و تعیین هویت اسبها به روش الکترنیکی (میکروچیپ گذاری )

با توجه به اهمیت صنعت پرورش اسب در جهان کاربرد سیستم های نوین و مکانیزه نقش بسزایی در جهت پیشرفت و توسعه این صنعت ایفا می نماید . اکنون بسیاری از دولتها و پرورش دهندگان در جهان تعیین هویت اسب به روش میکروچیپ را به عنوان عامل اصلی ، مطمئن و دقیق در سیستم های مدیریتی و نظارتی خود مورد استفاده قرار می دهند .

فن آوری میکروچیپ کامل ترین و جامعترین اطلاعات و آمار را از وضعیت اسب ارائه می نماید و به طور کلی با بهره گیری از این سیستم وضعیت اسبها از زمان تولد تا انتهای عمر مشخص میگردد و به سرعت قابل شناسایی بوده و اطلاعات مربوطه نیز به سهولت در اختیار کاربران مجاز قرار می گیرد.


کاربرد عملی این سیستم از سال 1996 میلادی با توجه به تائیدیه FDA در حیوانات پرورشی در جهان آغاز گردید .میکروچیپ یک وسیله کوچکی به اندازه یک دانه برنج بوده و در زیر پوست اسب کاشته می شود و هر میکروچیپ دارای یک کد اختصاصی بین المللی بوده و امکان تغییر کد و یا تشابه مد در جهان وجود ندارد .میکروچیپ عاری از هر گونه منبع الکترونیکی بوده بنابراین پس از کاشت از بین نمی رود و فاسد نمی شود ونیاز به تعمیر ندارد و در طول عمر اسب در محل کاشت باقی و محفوظ می ماند .

 

در خصوص محل کاشت در حیوانات مختلف استاندارد جهانی خاصی تعیین گردیده است که به طور مثال در اسبها محل کاشت در ناحیه گردن سمت چپ داخل رباط نوکال و یا زیر جلد می باشد . میکروچیپ در داخل سر سوزن به صورت استریل تولید و بسته بندی شده و توسط یک سرنگ که وسیله کاشت مخصوص در بدن اسبها تعبیه میگردد.

 

تکنولوژی میکروچیپ توسط یک دستگاه مخصوص بنام (ریدر) یا بازخوان میکروچیپ موسوم است انجام می پذیرد.

 

دستگاه باز خوان امواج رادیویی رابه میکروچیپ ارسال کرده و با توجه به امواج انعکاسی از میکروچیپ به دستگاه کد اختصاصی میکروچیپ بر روی صفحه نمایش دستگاه نمایان میگردد . این عمل بازخوانی در فاصله زمانی بسیار کوتاه در حد مینی ثانیه انجام می پذیرد. «داریوش رستگار»